وجه تسمیه: ازکلمه یونانی روبنوس به معنای سرخ گرفته شده است.
فرمول شیمیایی: AL2O3
رنگ: قرمز(فلز رنگ سازدر یاقوت سرخ ،کروندوم است.)
جلا : شیشه ای
سختی : سختی یاقوت سرخ وکبود به جهت کریستالوگرافی بستگی داردودرجهات مختلف متغییر می باشدازاین ویزگی جهت تراش استفاده می شود سختی یاقوت(۹)است.
وزن مخصوص : ۴
ضریب شکست: ۱٫۷۶-۱٫۷۷
کلیواژ : ندارد
سیستم کریستالی : هگزاگونال
شفافیت : مات، نیمه شفاف، شفاف
پدیده چند رنگی : قوی، زرد، قرمز، قرمز بیرنگ
وزن مخصوص:علت زیاد بودن وزن مخصوص آن این است که یونهای اکسیژن بسته متراکمی بوجود میآورند که در آن یونهای آلومینیوم در موقعیت اکنائدریک خود با خواص بسیار کم قرار گرفتهاند.
محل پیدایش:
کشور برمه منبع بهترین یاقوتهای سرخ دنیا است. در این کشور یاقوتهای سرخ در سنگ آهکهای دگرگونی یافت می شود. کشورهای دیگری مانند کامبوج ، تایلند وسریلانکا یاقوت هایی با کیفیت پایینتر از یاقوتهای برمه را دررسوبات آبرفتی بدست آورده اند.
سرگذشت یاقوت سرخ :
. این سنگ در اروپا در اواخر قرون وسطی ، سنگ مورد علاقه کشیشان بود؛ آن را روی انگشتر می گذاشتند و می گفتند از بهشت آمده است. «یاقوت» بین سنگهای قرمز بیشترین خواهان را دارد و با ارزش ترین است. پس از الماس، یاقوت قرمز سخت ترین کانی محسوب میشود و در سایزهای بالاتر از پنج قیراط ، از الماس با ارزش تر است. در میان جواهرات به «سلطان سنگها» شهرت دارد.
یونانیان اعتقاد داشتند که این سنگ به صاحبش نیروهای خاصی از جمله سلامتی ، دانش ، ثروت و موفقیت در عشق میدهد. همچنین آنها معتقد بودند اگر در سمت چپ لباس روی سینه با سنجاق سنگ یاقوتی بگذارند ، زندگی آنها همراه با صلح و صمیمیت می شبود و اگر سربازی آن را با خود داشته باشد شکستناپذیر می شود.
فلز رنگساز یاقوت قرمز« کروم» است. امروزه ذخایر یاقوت در برمه، تایلند ، سریلانکا و تانزانیا و معدن جدیدی در ماداگاسکار وجود دارد. بهعلاوه ، یاقوتهای قرمز را در کشور تولید کننده تراش می دهند. در بازار، انواع یاقوت قرمز بدلی مخصوصاً به شکل شیشه و دوبلت (DOBLET) یافت می شود. سنگ های مشابهی نیز وجود دارد که رنگ آن مثل یاقوت قرمز است، اما در حقیقت آنها سنگ های گرانبهای دیگری هستند؛ از جمله اسپینل(SPINEL)، گارنت(GARNET) و نوعی تورمالین قرمز (RED TOURMALINE).
به تازگی یاقوتهای قرمز مصنوعی با خواص فیزیکی و اُپتیکی شبیه یاقوت نیز ساخته شده است.
یکی از نشانهها برای تشخیص یاقوت اصل از بدل آن است که سنگ ِاصل، اشعه فرابنفش را از خود عبور می دهد و انواع مصنوعی این ویژگی را ندارند.
یاقوت سرخ یکی از گرانبهاترین سنگهای جواهر محسوب می شود.
یاقوتهای معروف:
– درشت ترین یاقوت سرخ قابل تراش که یافت شده ۴۰۰ قیراط وزن دارد و در کشور برمه کشف شده است.
– یکی از درشت ترین یاقوتهای سرخ مشهور جهان «یاقوت سرخ ادوارد» است با وزن ۱۶۷ قیراط که در حال حاضر در موزه علوم طبیعی لندن قرار دارد.
– یاقوت سرخ ریوز(REVEES) با وزن ۱۳۸ قیراط در ایالات متحده آمریکا است.
– یاقوت سرخ لانگ استار(LONG STAR) با وزن ۱۰۰ قیراط در موزه علوم طبیعی نیویورک نیز از معروف ترین یاقوتها هستند.
– جالب ترین یاقوت سرخ ، یاقوتی با نام «صلح» به وزن ۴۳ قیراط است که چون تاریخ کشف آن در سال ۱۹۱۹ میلادی همزمان با پایان یافتن جنگ جهانی اول بوده، آن را به این نام خواندهاند.
منبع : tala.ir